Lourdesbedevaart 2019

03/06/2019

In de vroege ochtend van maandag 3 juni vertrokken we met 40 mensen vanuit onze Buggenhoutse kerkplekken richting Lourdes. Wij werden gegidst door pater Herman. Hij was gedurende onze bedevaart niet alleen onze geestelijke gids maar hij gaf ons ook veel informatie over de gebouwen én over de streek. De busreis verliep vlot. Wij hebben er gezongen, gebeden, naar een film over het leven van Bernadette gekeken, een quiz gedaan, gelachen en ook geslapen.

Op dinsdag stond er een eucharistieviering met de nederlandstalige bedevaarders op het programma. Deze had plaats in de kapel van St. Maximilian Kolbe. Aansluitend deden we de tocht langs de kruisweg. Er was keuze tussen de grote (met enkele klimmetjes) en de kleine (deze is vlak). Bij de grote kruisweg zijn alle staties in een tafereel uitgebeeld. Bij de kleine kruisweg is elke statie in één beeld uitgedrukt. Pater Herman hielp ons om aan de hand van de kruisweg meer inzicht te krijgen in onszelf.

In de namiddag verkenden we het oude Lourdes. Wij bezochten verschillende plaatsen die in het leven van Bernadette belangrijk waren.

Elke avond zijn er mensen van onze groep naar de kaarskensprocessie geweest. Enkelen hebben er meegezongen met een koor van bedevaarders dat de processie begeleidde. Ook hebben 3 groepsgenoten tijdens die processie mogen voorbidden.

Woensdag namen wij deel aan de internationale eucharistieviering in de ondergrondse basiliek op het Heiligdom. De viering werd voorgegaan door een lange stoet priesters. Ook pater Herman nam hieraan deel. De viering met honderden gelovigen maakte op ons veel indruk! Aansluitend bezochten we het Heiligdom. Wij hadden het geluk om steeds onze gids bij te hebben.

Na het middageten stond er een busrit naar Gavernie op de agenda. Wij konden er volop van de mooie natuur genieten en kregen ook daar een deskundige uitleg van pater Herman.

Op donderdag bezochten we cite de Sainte-Pierre. In de schapenstal vierden we eucharistie. We werden er stil van. Ook de kerk van Bartres werd bewonderd.

Als een grote vriendengroep keerden we vrijdag huiswaarts.

We hebben 5 dagen veel gebeden. Ons intens laten raken door de sfeer, de ontmoetingen met andere gelovigen en door wat je moeilijk kunt verwoorden. Je moet het proeven om het te begrijpen. Wij hebben ook veel gelachen.

Als wij de kans krijgen gaan we zeker ooit eens terug naar Lourdes!

Bedankt aan alle tochtgenoten én aan pater Herman! Het was een prachtige week! 

 

Met twee gidsen, de spirituele en de chauffeur, op weg naar Lourdes. De paternoster begeleidt ons.
Bij de nederlandstalige eucharistie
Een lange sliert priesters tijdens de internationale viering
Onze groep bedevaarders
De viering in de schaapstal was enorm beklijvend