Vorige zaterdag mochten we Evelyne Samira en haar zus Nolwene Olivia het doopsel toedienen sub conditione. Evelyne is sinds vorig jaar ook misdienaar. Beiden zijn in Yaoundé geboren in Kameroen. De omstandigheden van waaruit ze uit het land zijn vertrokken en de bijzondere situatie ook bij het doopsel maakt het niet mogelijk om te achterhalen in welke parochie ze zijn ingeschreven.

Wablief soep conditie?

Uiteraard kan iemand niet tweemaal gedoopt worden en ontdoopt worden bestaat ook niet. Men kan wel uitgeschreven worden uit een doopregister. Dat wil niet zeggen dat iemand uit een doopregsiter wordt overplakt of met typex wordt verwijderd, want eens gedoopt kan niet ongedaan worden gemaakt. Wel wordt genoteerd dat men de Kerk heeft verlaten.

In het geval dat er wordt getwijfeld aan de geldigheid of volledigheid van de toegediende doop of dat er twijfel bestaat en er geen notering is te vinden in een parochieregister staat de Katholieke Kerk het toe ‘voor de zekerheid’ het doopsel ‘onder conditie’ of ‘sub conditione’, oftewel ‘onder voorwaarde’ door een priester te laten verrichten. Hierbij wordt men gedoopt onder de voorwaarde: ‘Si non es baptizatus, ego te baptizo in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti.’, ‘Als je niet gedoopt bent, doop ik je in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.’

Alvast proficiat aan Evelyne en Olivia in onze geloofsgemeenschap en bedankt om je engagement!