Jaarlijks is er de 'Mariaprocessie' die doorgaat op Hemelvaartsdag om 15.00 uur. Doorheen de straten van Lebbeke gaat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw uit terwijl er gebeden wordt. De plechtigheid wordt afgesloten met een lof in open lucht op het gemeenteplein.
De Mariale Bid- en boeteprocessie is onstaan in 1871 uit de bischoppelijke bedevaarten in het bisdom Gent. Rond de eeuwwisseling van 1900 moesten er zelfs speciale treinen ingelegd worden om de vele bedevaarders naar Lebbeke te brengen. Vandaag is deze overrompeling er niet meer, maar het bedevaartsoord blijft tot op vandaag heel wat gelovigen aantrekken, vooral in de meimaand.

Klaas Keppens, 0478 83 84 82

Foto's Processie 2018

De Maria Processie heeft ons - ook vandaag zeker nog - iets te bieden. Enerzijds vertelt ze ons evocatief het legendeverhaal rond de opbouw van de O.-L.-Vrouwgeboorte-kerk, en de oude geschiedenis van de Mariadevotie in Lebbeke,  anderzijds is het ook een biddend gebeuren waar iedereen kan bij aansluiten. Het beeld van Onze Lieve Vrouw van Lebbeke en het H. Sacrament verbinden deze twee unieke delen van de processie met elkaar.

Elk jaar wordt getracht om aan de Mariaprocessie een nieuw element toe te voegen.

In de optiek van de evolutie naar ‘de nieuwe parochie’ kunnen we rekenen op de Confrérie van de H. Salvator te Wieze, de aanwezigheid van de reliek van St.-Cornelius Denderbelle. Ook de kerkkoren uit de verschillende kerkplekken vormen samen één koorgeheel. Niet in het minst kunnen we eveneens rekenen op de medewerking van Incar Dansspektakel voor de uitbeelding van de (vlas-)oogstdans en de Chirojeugd uit Opstal.

Alles in deze Mariaprocessie wordt gedragen en gerealiseerd door vrijwilligers en daar mogen we gerust fier op zijn. Deze prachtige processie, geeft als religieus gebeuren, immers inhoud én uitstraling aan onze nieuwe parochie. Het is tevens een mooie kans om ons geloof parochie-overschrijdend naar buiten toe kenbaar te maken.