Aswoensdag - Asverstrooing

Nu woensdag is het ASWOENSDAG, aansluitend op de viering via het YouTubekanaal van de Mariaparochie in Buggenhout-Lebbeke of op Facebookpagina Geert C. Leenknegt

kun je van 09:30 tot 10:30 en van 18:00 tot 19:00

ASVERSTROOIING komen halen in de kerk van Lebbeke

onder de geldende maatregelen: handen ontsmetten bij het binnenkomen, mondmasker op en niet meer dan 15 personen in de kerk. We vragen daarom slechts een kort gebed te houden. De asverstrooiing gebeurt buiten de viering en volgens de richtlijnen die zowel vanuit Rome, als de bisschoppenconferentie zijn voorzien. Geen kruisje dit jaar om aanraking met het hoofd te vermijden, maar dat begrijpen we uiteraard.

Het strooien van as op het hoofd is de oudste vorm in de christelijke traditie, gebaseerd op bijbelse gebruiken.
In de christelijke traditie kreeg de asoplegging op Aswoensdag allereerst een plaats in de publieke boete. Toen deze publieke boete in de middeleeuwen in onbruik raakte, bleef toch het gebruik bestaan om bij het begin van de vasten bestrooid te worden met as, maar niet alleen voor publieke zondaars en boetelingen.

Het gebaar van het zich bestrooien met as heeft de betekenis dat men zijn eigen broosheid en sterfelijkheid erkent, die door Gods barmhartigheid verlost moeten worden. Het is verre van een louter uiterlijk gebaar en de Kerk heeft het dan ook bewaard als het symbool van de houding van een boetvaardig hart.

Extra informatie: