Gent, 3 mei 2023

 

Aan alle gelovigen van het bisdom Gent

 

 

Beste mensen,

Op 28 mei vieren we Pinksteren. Voor ons bisdom wordt dat bijzonder. Op Pinksterdag wordt de eucharistieviering vanuit de Sint-Baafskathedraal als eurovisieviering uitgezonden in diverse Europese landen (11u). En op de vooravond is er in de Sint-Michielskerk in Gent een pinksterwake met de gemeenschappen van buitenlandse oorsprong (27 mei, 19u). Dat was vorig jaar een intens gebeuren waar het pinksterwonder zichtbaar werd. Je bent zeer welkom om mee te vieren!

En om dit hoogfeest goed voor te bereiden bidt de Kerk elk jaar een pinksternoveen. Negen dagen van gebed om ons voor te bereiden. Die noveen start op vrijdag 19 mei (de dag na Hemelvaart) met een openingsviering om 19.30u in de kerk van Christus Koning (Rerum Novarumplein, Gent). Voorgangers zijn deken Jürgen François en pastoor-moderator Gino Grenson. De viering is bedoeld voor iedereen in ons bisdom. Ook daar ben je dus zeer welkom. 

Voor mensen die ziek zijn of zich moeilijk kunnen verplaatsen of veraf wonen, wordt ook voorzien in een livestream die via Kerknet (www.bisdomgent.be) zal te bekijken zijn.

Intussen bied ik graag namens de initiatiefnemers aan iedereen het gebedenboekje aan. Gebruik het persoonlijk en in jullie geloofsgemeenschappen en geef het zoveel mogelijk door. 

Pinksteren is het feest van de gave van de heilige Geest. Hij alleen kan deze wereld de vernieuwing schenken die zo broodnodig is. In deze tijden moeten we met aandrang bidden om die vernieuwende kracht. Dat geldt ook voor onszelf. Alleen vernieuwde mensen kunnen de wereld vernieuwen. En het geldt ook voor de Kerk. Paus Franciscus heeft ons meegenomen in een synodaal proces. Dat proces wil de Kerk vernieuwen. Dat kan alleen maar wanneer dat gebeurt onder de leiding van de Heilige Geest.  

Mijn bisschopsleuze luidt: “In de vreugde van de Geest”. De Geest is het principe van dynamiek en vernieuwing. Daarom nodig ik in het bijzonder ook de jongeren uit om met ons het pinksterfeest te komen vieren. De Geest houdt de toekomst open. Daarom bidden we vandaag met veel overtuiging en vertrouwen: “Kom, heilige Geest, kom”.

 

+ Lode Van Hecke

 

 

wapen Lode Van Hecke © Bisdom Gent

Bisschopssschild Lode Van Hecke © Bisdom Gent

 

Mariaparochie
pinksternoveen 2023