Damiaanactie

Damiaanactie

 

Ontmasker lepra

Sinds maanden zijn we door de coronapandemie het gebruik van mondmaskers gewoon in het dagelijkse leven. In de winkels, op het werk en ook in de scholen zijn de maskers verplicht. Het dragen van een mondkapje is niet zo aangenaam want het kan een benauwd gevoel geven. Daarnaast verloopt de communicatie met anderen minder vlot aangezien je elkaar minder goed verstaat en de gelaatsuitdrukkingen niet kunt zien.

Als leerkracht wenste ik dan ook enkele weken geleden mijn leerlingen, naast een gelukkig én gezond nieuwjaar, hen een jaar toe waar we elkaar terug van aangezicht tot aangezicht mogen zien. Met de vaccinatie in het vooruitzicht hopen we nu natuurlijk vlug terug te keren naar het normale leven van vroeger en zal de herinnering aan het coronatijdperk slechts een nare droom zijn.

 

Damiaanactie

Laat ons echter niet blind zijn voor het feit dat in sommige delen van de wereld besmettelijke ziektes deel uitmaken en blijven uitmaken van de dagelijkse realiteit. Anno 2021 zijn er nog steeds eeuwenoude ziektes die wereldwijd niet uitgeroeid zijn. Deze ziektes blijven even ontwrichtend voor de lokale samenlevingen als corona dat gebleken is voor die van ons. De organisatie Damiaanactie wil in het spoor van haar grote voorbeeld, pater Damiaan, de strijd aanbinden tegen de infectieziektes lepra en tuberculose. De ziektes verspreiden zich door hoestende en niezende besmette personen. Daarom ondersteunt de Damiaanactie projecten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ze werkt daar zoveel mogelijk samen met lokale verzorgers en dokters. Wanneer de lokale teams genoeg kennis en ervaring hebben, trekt Damiaanactie zich terug uit een regio.

 

Tbc

Tuberculose is de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Wereldwijd krijgen tien miljoen mensen jaarlijks tbc. De ziekte tast vooral de longen aan en bij niet-behandeling is de kans groot dat de patiënt binnen het jaar overlijdt. Deze ziekte is in Europa al jaren uitgeroeid maar door het feit dat mensen zich meer verplaatsen tot in de verste uithoeken van de wereld zijn er nu ook weer uitbraken van tbc in ons land. Daarom is het in ons aller belang dat tbc wereldwijd definitief uitgeroeid wordt.

 

Lepra

Lepra (melaatsheid) is een ziekte die we al kennen vanuit de geschriften van de bijbel. Denk maar aan het verhaal van de genezing van de tien melaatsen door Jezus. Lepra bestaat nog steeds. Iedere twee minuten krijgt iemand te horen dat hij of zij aan lepra lijdt. Toch vermindert de internationale aandacht voor deze ziekte. En dit kan gevaarlijk zijn. Want ieder jaar worden er nog 210 000 mensen opgespoord die door lepra getroffen worden. Lepra is op zich niet dodelijk maar veroorzaakt levenslange verminkingen en handicaps. Daarom zet de Damiaanactie in op actieve opsporing van leprapatiënten tot in de meest afgelegen dorpen. Van deur tot deur worden mensen dan onderzocht op lepravlekken.

De ziekte wordt nog dikwijls beschouwd als een straf van God en dit maakt dan weer dat patiënten worden uitgesloten uit de maatschappij. Jaren geleden had ik de gelegenheid om de projecten van de Damiaanactie te bezoeken in Bangladesh en India. Een ontmoeting met de melaatse Mandra in de Damiaankliniek in India staat me nog vers voor de geest. Mandra was een oudere man die in een groot huis woonde en twee zonen had. Door een leprabesmetting kreeg hij een open en stinkende wonde aan de voet. Een aantal tenen waren al weggerot. De twee zonen waren beschaamd in de toestand van hun vader. Ze zetten hem uit zijn huis, joegen hem weg en pikten zijn huis in. Mandra vertelde me met de tranen in de ogen dat niet de ziekte maar de afwijzing door zijn kinderen het moeilijkste te aanvaarden valt.

 

Campagne 2021

In haar sensibiliseringscampagne gebruikt Damiaanactie dit jaar de slogan Ontmasker lepra. Een oproep naar ons toe om het financieel mogelijk te maken dat Damiaanactie ook in de toekomst lepra- en tbc-patiënten actief kan opsporen en behandelen. Op deze manier kunnen ze geen mensen rondom zich besmetten.

Maar om de welbekende reden is het dit jaar echter onmogelijk om solidariteitsacties te organiseren. De grootwarenhuisacties/kerkdeuracties waarbij we met de leerlingen van onze school stiften verkopen, kunnen dit jaar eind januari niet doorgaan.

 

Hoe kan ik toch helpen?

De stiftjes van Damiaanactie (€7) en de knuffelsleutelhangers (€7) hoeven we jullie niet meer voor te stellen. Maar wisten jullie dat je de Damiaanactie ook kan steunen door een paar leuke warme kousen (€10) te kopen. Dit is alvast een tof cadeautje voor jezelf, je vriend(in), oma of collega. Het is vooral een gebaar dat een wereld van verschil maakt voor iemand met lepra of tuberculose. Dus aarzel niet en help ons helpen. Wie interesse heeft voor een van deze zaken of graag meer info wil, mag gerust contact opnemen via mail laurensdeconinck@yahoo.com of telefonisch 0476654881. We zorgen dat de zaken op een coronavrije manier én met mondmasker tot bij jou geraken. Damiaanactie dankt alle mensen die de organisatie een warm hart toedragen!

 

Laurens De Coninck