Gewassen in de liefde

Foto: skitterphoto- pexels

Dit weekend ontvangen heel wat jongeren in alle bisdommen het sacrament van het vormsel vespreid over verschillende liturgische diensten omwille van de maatregelen naar aanleiding van Covid19. Meteen een gelegenheid om nog eens als volwassenen, jong en oud, samen met onze jongeren stil te staan bij de H. Geest… de bewerker van het sacrament. Je kunt deze tekst delen met de jongeren of je kinderen en kleinkinderen.

Het magische van de radio

Stel je dit eens voor: je maakt een autoritje en je bladert gedachteloos op Instagram terwijl je muziek laat knallen door je hoofdtelefoon. Plotseling kom je in een of andere verlaten uithoek en je verliest je verbinding. Natuurlijk gaat Spotify uit, de muziek stopt, je thuisscherm is bevroren en je wordt aan je eigen gedachten overgelaten. Geen muziek. Geen sms'en meer. Midden in deze technologische impasse herinner je je dat de auto een radio heeft. En met één druk op de knop vult muziek je auto.

Radio's voelen als magie. In afgelegen plaatsen waar smartphones nutteloos zijn, kan een betrouwbare, oude radio de onzichtbare signalen overal om ons heen oppikken en onze stilte met muziek vullen. Door aan een knop te draaien, kun je van Jesus is King van Kanye West naar Marco Borsato schuifelen. Misschien zelfs een beetje mixen met Taizéliederen op Radio Maria- misschien ook niet. Geen buffering. Geen lege batterijen. Alleen stemmen die uit de ijle lucht gehaald worden.

Jij bent de radio

De Heilige Geest voelt ook een beetje magisch aan, misschien zelfs een beetje eng. Hij is overal. Hij ziet dat je dit nu leest. Raar, toch? De lucht om je heen is gevuld met het onzichtbare geluid van Gods stem, en net als een radio, ben jij gebouwd om Gods stem te horen en Zijn gedachten door te geven aan mensen door je eigen woorden en daden.

De meeste mensen missen dit, maar God wil tot je spreken. Wist je dat? Hij wil tot je spreken, en Hij heeft je gebouwd om Zijn stem te horen. Hij spreekt meestal niet hardop, maar Zijn stem komt uit je binnenste. Er is oefening voor nodig om te leren hoe je je eigen gedachten van Zijn stem kunt scheiden, en verschillende mensen horen hem op verschillende manieren.

Soms klinkt de Heilige Geest als gedachten in je hoofd. Soms laat Hij je beeld zien in je hoofd. Andere keren geeft Hij je een droom die gewoon anders voelt. Meestal spreekt Hij door delen van de Bijbel te verlichten, door je te herinneren aan een vers dat je hebt gelezen en je te helpen het op een nieuwe manier te begrijpen.

Hij is er altijd en valt nooit uit

Toen Jezus beloofde dat Hij ons nooit alleen zou laten, was de Heilige Geest de vervulling van die belofte. Wanneer je een volgeling van Christus wordt, komt de Heilige Geest naar binnen. We worden Zijn huis. Dus, wanneer Hij spreekt, komt Zijn stem vanuit je binnenste. Wat als je al die tijd Zijn stem gehoord hebt zonder ze te herkennen?

Dus, als je door het leven rijdt en je reis leidt naar een donkere plek waar je je alleen en in de steek gelaten voelt, weet dan dat je nooit echt alleen bent. Zelfs als niets anders lijkt te werken is de Heilige Geest daar bij jou. Met slechts een gedachte kan Hij leven, hoop, kracht, vreugde en aanmoediging tot jou spreken en over jou uitspreken. Sterker nog, als je aandachtig leert luisteren, kan Hij je helpen sommige van die donkere plaatsen te vermijden.

En wat doen we er dan mee?

Een kleine geloofsgemeente zag een gelegenheid om Gods liefde en de werking van de Heilige Geest op praktische manier te laten zien. Volgelingen van Jezus kwamen samen in een plaatselijke wasserette om iets voor hun gemeenschap te doen door kleren te wassen van mensen die het niet zo breed hadden. Ze maakten ze schoon en vouwden ze op, en soms gaven ze er een warme maaltijd of een tas met wat boodschappen bij.

Een van de vrijwilligers kwam erachter dat de grootste beloning bestond in het ‘echte contact met de mensen en hun verhalen horen’. Omdat ze een relatie met Jezus hadden, wilden deze gelovigen hun geloof handen en voeten geven met woorden en daden van liefde die tegelijk hielpen echte relaties met de ander op te bouwen. Gods Geest mag/moet werkzaam aanwezig zijn in wat we doen.

Werkzaam en levend

De apostel Jakobus weet ook dat iedere daad van dienstbaarheid en liefde van een gelovige een teken van een echt geloof is. Alles we de kans laten om Gods Geest in ons werkzaam te zijn dan gebeurt er ook iets.

Jakobus schrijft dat het ‘ook zo is met geloof: als het zich niet daadwerkelijk bewijst, is het dood’ (Jak. 2:14-17). Wanneer we ons geloof belijden zijn we kinderen van God, maar het is juist wanneer we Hem dienen door de ander te dienen dat we waarlijk optreden als gelovigen die Jezus vertrouwen en volgen (vs. 24). Geloof en dienstbaarheid zijn niet los van elkaar verkrijgbaar. Ze horen samen als lichaam en geest (vs. 26), een schitterend vertoon van de kracht van Christus die in en door ons werkt. Als je dus Gods Geest in je laat werken kom je in actie.

Wie Gods Geest werkzaam laat zijn en zich zo schoon laat wassen in volmaakte liefde, kan in actie komen met echt geloof dat overstroomt in manieren om de ander te dienen.

We wensen iedereen, en in het bijzonder onze jongeren, de werking van Gods Geest toe voor de rest van hun/ons leven. Laten we ook bidden voor de kandidaat-vormelingen die dit weekend het sacrament zullen ontvangen.

Geert C. LEENKNEGT, priester

• Is er een manier waarop iemand jou geholpen heeft en voor gezorgd heeft dat je meer open staat om Jezus te leren kennen?

--------------------------

dit artikel werd gepubliceerd in het parochieblad Week: 39 (23 september 2020) Editie: 2172 en 2045 – Kerk en Leven Lebbeke en Kerk en Leven Buggenhout