Foto: Katie E. van Pexels - Mariaparochie in Buggenhout-Lebbeke

Wil je de tekst bestellen: klik hier.

 

Amoris Laetitia - Mariaparochie in Buggenhout-Lebbeke

De apostolische aansporing Amoris Laetitia van paus Franciscus werd op 8 april 2016, vijf jaar geleden vrijgegeven. Het document van 264 pagina's, waarvan de titel staat voor “De vreugde van de liefde”, is een van de langste pauselijke geschriften in de geschiedenis. Het slingert door een inleiding en negen hoofdstukken, en biedt alles van grootvaderlijk advies over het gezinsleven tot Bijbelse reflecties tot Zuid-Amerikaanse liefdesgedichten, observeert gaandeweg de moeilijkheden waarmee gezinnen worden geconfronteerd en moedigt pastoors zachtjes aan om meer medeleven te hebben met parochianen wier relaties niet altijd overeenkomen met het ideaal van de kerk.

Realistischer

Het document markeerde een verschuiving, weg van een exclusieve nadruk op het idealistische beeld van de kerk van het gezinsleven, een beeld dat vaak onbereikbaar was voor gewone katholieken. “Soms hebben we ook een veel te abstract en bijna kunstmatig theologisch ideaal van het huwelijk voorgesteld, ver verwijderd van de concrete situaties en praktische mogelijkheden van echte gezinnen”, schreef paus Franciscus. “Deze buitensporige idealisering, vooral wanneer we er niet in geslaagd zijn vertrouwen te wekken in Gods genade, heeft niet geholpen om het huwelijk wenselijker en aantrekkelijker te maken, maar integendeel.”

Terwijl ze katholieken nog steeds aanmoedigen om te voldoen aan het ideaal van de kerk voor het huwelijk, zei paus Franciscus, moeten pastoors manieren vinden om de vele katholieken te verwelkomen die in relaties leven die in de kerkleringen als 'onregelmatig' worden beschouwd: katholieken die gescheiden waren en burgerlijk hertrouwd zonder hun eerste nietig verklaarde huwelijken, homoseksuele en lesbische stellen en ongehuwde samenwonende stellen. Veel katholieken in deze situaties hadden aangegeven dat ze zich door de kerk verstoten voelden, omdat ze kregen te horen dat ze ‘in zonde leefden’.

Volhardend in zonde?

In het licht van de kerk “solide lichaam van reflectie over verzachtende factoren en situaties”, schreef de paus, “kan niet langer eenvoudig worden gezegd dat al diegenen in een onregelmatige situatie in een staat van doodzonde leven en beroofd zijn van heiligende genade”. In plaats daarvan instrueert het document pastoors om met zulke echtparen samen te werken om hun geweten te onderzoeken op waartoe God hen roept, en om “met oprechtheid en eerlijkheid te onderscheiden wat vooralsnog de meest genereuze antwoord is die aan God kan worden gegeven” rekening houdend dat het antwoord misschien niet voor iedereen hetzelfde is.

In een inmiddels beroemde en controversiële voetnoot merkte paus Franciscus op dat in sommige gevallen mensen wier relaties niet door de kerk werden gezegend, geroepen kunnen worden om terug te keren naar de sacramenten. Eerder werden gescheiden en burgerlijk hertrouwde katholieken die geen nietigverklaring ontvingen, beschouwd als ‘volhardend in een kennelijke ernstige zonde’ en mochten ze de communie niet ontvangen.

Het is duidelijk dat paus Franciscus zich afkeert van algemene regels en meer in de richting gaat van individuele onderscheiding. Daarenboven laat hij ook de beslissing om hertrouwde katholieken toe te laten tot de communie over aan plaatselijke bisschoppen, die de leer op verschillende manieren in hun eigen bisdom hebben geïnterpreteerd.

Een eerste effect

Ten eerste zullen sommige katholieken die niet in aanmerking kwamen voor de communie, geïnspireerd door de benadering van Franciscus, stilletjes hun priesters hebben opgezocht en hebben vastgesteld of ze al dan niet naar de sacramenten terug zouden keren. Voor degenen die dat hebben gedaan, zou het ontvangen van de communie en zelfs de begeleiding van een voorganger een zeer positief en troostend, hoewel grotendeels verborgen, effect kunnen hebben.

Een tweede effect

De tweede en meer zichtbare uitkomst van Amoris Laetitia is dat het verzet tegen paus Franciscus en zijn leergezag onder zijn tegenstanders in de kerk opwekte. De paus voorzag dat sommige katholieken zich ongemakkelijk zouden voelen bij zijn verschuiving van algemene regels naar individuele onderscheiding: “Ik begrijp degenen die de voorkeur geven aan een meer rigoureuze pastorale zorg die geen ruimte laat voor verwarring”, schreef hij. “Maar ik geloof oprecht dat Jezus een kerk wil die aandacht heeft voor de goedheid die de Heilige Geest zaait te midden van menselijke zwakheid, een moeder die, hoewel ze duidelijk haar objectieve leerstelling uitdrukt, altijd doet wat ze kan, zelfs als haar schoenen vuil raken door de modder van de straat.”

Klachten dat Amoris Laetitia verwarring veroorzaakte, kwamen het meest uitgesproken in de vorm van de nu beroemde ‘dubia’ - een lijst met ja-of-nee-vragen gericht aan een kerkelijke autoriteit - van vier kardinalen die eisten dat de paus Franciscus bevestigde of ontkende of hij eerdere kerkleringen verwierp. De paus heeft niet gereageerd op het document. Zijn aanhangers zeggen dat dit niet nodig is omdat Amoris Laetitia stelt dat het niet de kerkleer verandert, maar in plaats daarvan mogelijkheden biedt voor pastorale zorg in complexe gevallen. Critici hebben het uitblijven van een reactie opgevat als een bevestiging dat de paus heeft gebroken met de kerkleer. Een groep traditionalistische priesters en academici volgde de ‘dubia’ met een ‘formele correctie’ van de paus, een maatregel die sinds de 14e eeuw niet meer werd toegepast.

En een derde

Ondanks dergelijk verzet heeft Amoris Laetitia een derde, doorlopend effect gehad op het bevorderen van de implementatie van de leringen van het Tweede Vaticaans Concilie, inclusief synodaliteit, het primaat van het geweten en de universele oproep tot heiligheid die paus Franciscus tot doel heeft gesteld van zijn pontificaat om te actualiseren. Nu er al een jaar van studie en reflectie over Amoris Laetitia aan de gang is en een ‘synode over synodaliteit’ gepland voor volgend jaar, is het duidelijk dat paus Franciscus het werk van Amoris Laetitia niet als voltooid ziet.

Een gevormd geweten

Een nieuwe nadruk op het primaat van iemands geweten bij het nemen van beslissingen zet de nadruk van Dignitatis Humanae, de Verklaring over godsdienstvrijheid die in Vaticanum II werd afgekondigd, voort. Dat document bevestigde het idee van het ‘primaat van het geweten’ (aanwezig in de katholieke leer sinds St. Thomas van Aquino), zeggende: “Bij al zijn activiteiten is een mens verplicht zijn geweten te volgen om tot God te komen, het einde en doel van het leven. Hieruit volgt dat hij niet mag worden gedwongen te handelen op een manier die in strijd is met zijn geweten. Aan de andere kant moet hij er ook niet van weerhouden te handelen in overeenstemming met zijn geweten, vooral niet in religieuze aangelegenheden.”

Joseph Ratzinger, de toekomstige paus Benedictus XVI, gaf commentaar op deze passage in zijn commentaar op de documenten van Vaticanum II uit 1968:

“Boven de paus als uitdrukking van de bindende aanspraak van kerkelijk gezag staat nog steeds het eigen geweten, dat bovenal gehoorzaamd moet worden, desnoods zelfs tegen de eis van kerkelijk gezag in. Het geweten confronteert [het individu] met een hoogste en hoogste tribunaal, en een die in laatste instantie de aanspraken van externe sociale groepen, zelfs van de officiële kerk, te boven gaat.”

Het onderwerp is relevant voor Amoris Laetitia omdat de apostolische exhortatie enkele concrete gevallen in overweging heeft genomen waarin een persoon met een goed gevormd geweten geroepen kan worden om de sacramenten te ontvangen, zelfs als ze volgens de kerk niet in aanmerking komen. Het document roept ook pastoors op om hen te helpen goed te onderscheiden. Zoals paus Franciscus kernachtig schreef: “We zijn geroepen om gewetens te vormen, niet om ze te vervangen.”

Roep tot heiligheid

Uiteindelijk herinnert Amoris Laetitia de gelovigen aan de “universele oproep tot heiligheid” die ten grondslag lag aan de belangrijkste documenten van Vaticanum II. Destijds bedoeld om te betekenen dat de roeping van de leken net zo heilig was als die van geestelijken en religieuzen, dat idee is aanwezig in de uitdaging van Amoris Laetitia aan leken en pastoors om te zien waar de Heilige Geest alle mensen naar heiligheid roept, hoe rommelig de concrete realiteit van hun leven ook is.

Toch wel heel erg bevrijdend…

C.D. en Geert C. Leenknegt

 

Werd gepubliceerd in Editie: 2172 – Kerk en Leven Lebbeke en Editie: 2045 – Kerk en Leven Buggenhout. Week: 15 (nummer van woensdag 14 april 2021)

 

 

 

Zoeken

Dekenaal nieuws