Ook dit jaar een Vastenvoettocht !

Al 46 keer was het een van de hoogtepunten van de prille lente: de Buggenhoutse Vastenvoettocht. Inderdaad, al sedert 1975 zetten elk jaar opnieuw tientallen vrijwilligers van alle Buggenhoutse scholen zich enthousiast in voor de organisatie en goede afloop van deze solidariteitsactie met de derde wereld. Verleden jaar hadden ze nog het geluk dat alles min of meer normaal kon verlopen, vlak voor de grote doorbraak van de pandemie. Dit jaar is dit helaas niet het geval maar toch wilden de organisatoren al het mogelijke doen om een coronaveilige versie van deze solidariteitsactie te laten doorgaan.

15 projecten in de Derde Wereld

Ieder jaar opnieuw gaan een 1500-tal jonge Buggenhoutenaren langs bij familie, vrienden en buren om een bijdrage te vragen voor de Vastenvoettocht. Dit jaar betekent het steun voor 15 kleinschalige projecten in het Zuiden. En die hebben allemaal een band met Buggenhout. Het bekendste en grootste project is waarschijnlijk VRO in India; dat werd gesticht door Buggenhoutenaar pater Michaël Windey. Rechtstreeks tot het hart spreekt ook het project Caprioolkinderen in Ethiopië dat een kans wil geven aan kinderen uit gezinnen die op straat moeten leven. Algemeen wordt aangenomen dat het beter is om vluchtelingen in eigen streek op te vangen dan hen een lange en gevaarlijke reis naar Europa te laten maken. Wel, een van de projecten (in Burkina Fasso) doet net dit. Verder is er Futuro Aberto, een initiatief van pater Bruylandt, die wij meermaals hebben mogen begroeten in de kerk van Opdorp. In Bolivia steunt de Vastenvoettocht het werk van kardinaal Toribio uit Potosi. Onlangs kon je in dit blad nog lezen hoe hard corona in die streek heeft toegeslagen. Zo zijn de 15 door de Vastenvoettocht geselecteerde projecten stuk voor stuk heel waardevol en hebben ze onze steun broodnodig. Je vindt ze trouwens allemaal op de website.

 

Maar hoe gaan we dit organiseren?

Dat het een uitdaging zou zijn om ook in deze periode van beperkingen een veilige Vastenvoettocht te organiseren, dat was wel duidelijk. Maar gelukkig is er het internet! We gaan dit digitaal doen.

Inschrijven kan nog tot 6 maart via de site: www.vastenvoettochtbuggenhout.be

De leerlingen van de Buggenhoutse basisscholen en van de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen zich inschrijven met een traditionele sponsorlijst (te verkrijgen via de school). Alle anderen kunnen zich inschrijven zonder sponsorlijst. Na je inschrijving ontvang je de bevestiging met betalingsgegevens. De betaling gebeurt rechtstreeks op het rekeningnummer van de Vastenvoettocht. Wanneer je de actie gesponsord hebt, ontvang je vanaf 4 maart een tweede mail met de routebeschrijving van de wandelingen.

Drie afstanden

Je kan dit jaar de voettocht met je eigen gekozen bubbel afleggen tussen 6 en 29 maart. INSCHRIJVEN KAN NU AL. Na je inschrijving (zie op de website het tabblad 'Inschrijving voor VVT21') ontvang je een bevestigingsmail en een uitnodiging om je sponsorgeld te betalen. Dit kan al vanaf 5 euro per stapper maar uiteraard hopen de projecten dat ‘het iets meer mag zijn’. Wanneer je de overschrijving gedaan hebt, ontvang je (zoals gezegd: na 4 maart) een mail met de routebeschrijving. Kinderen van de basisschool en jongeren van de eerste graad secundair onderwijs ontvingen op school een sponsorlijst. Zij moeten zich inschrijven via een ander formulier.
 

Jij en je ‘coronabubbel’ kunnen kiezen uit drie afstanden: 6, 12 of 18 km. Zo is er voor elk wat wils: gezinnen met jonge kinderen kunnen de kleinere afstand wandelen op hun eigen tempo. En er is voor gezorgd dat die kinderen onderweg ook iets leuks kunnen doen (een fotozoektocht en leuke opdrachten). Deze wandeling is bewegwijzerd met de gekende pijltjes. Voor de sportievelingen is er de versie van 18 km door onze mooie Buggenhoutse natuur. En al wie daar tussenvalt, kan gaan voor een nog steeds pittige wandeling van 12 km. Voor de routes van deze twee langere versies krijg je na inschrijving de startplaats en het eerste deel van de tocht toegestuurd. Daarna moet je QR-codes scannen voor verdere informatie en de rest van je route. Zo blijft het al de tijd leuk! En wie de jongste weken al eens in de natuur gewandeld heeft, weet dat stevige wandelschoenen voor elk van deze wandelingen goed van pas zullen komen.

 

Laten wij ook van deze Vastenvoettocht een succes maken!

De organisatie wilde absoluut ook in 2021 een Vastenvoettocht laten doorgaan. Deze mooie traditie mag niet onderbroken worden! Het is nu wachten op de Buggenhoutenaren om hierin (letterlijk en figuurlijk) mee te gaan. Eigenlijk is het nu eenvoudiger dan vroeger want je kan je wandeldag zelf bepalen, wanneer het jou en je familie of vrienden het best uitkomt of wanneer het mooie weer je naar buiten lokt. Sponsoren kan natuurlijk ook – wees gul wanneer je daarom gevraagd wordt! Want van dit initiatief gaat de opbrengst tot de laatste cent naar de Derde Wereld. Geen administratiekosten of wat dan ook. Alle medewerkers (en dat zijn er heel wat!) doen dit volledig op vrijwilligersbasis. En ook dit jaar kan je koperen muntjes van 1,2 en 5 cent in een van de vele verzamelboxen steken. Veel kleintjes maken een groot. Iedereen kan dus meedoen!

 

henri heymans

 

 

Extra informatie: