Vormsel en eerste communie in het najaar

Vorige week was het vermoeden al groot tijdens het dekenaal overleg dat we naar de situatie van vorig jaar zouden gaan.

Voor het vormsel is vanuit ons bisdom voor ons dekenaat en onze Mariaparochie vastgelegd: 11 en 12 september. Concrete verdeling is nog niet duidelijk, maar de kans is groot dat de aanpak die van vorig jaar ook wordt.

Voor de eerste communie is binnen ons dekenaat vastgelegd dat:
  1. Indien de vraag wordt gesteld om een kind in een ‘gewone zondagsviering’ zijn of haar eerste communie te laten vieren (zodra er ‘iets’ meer kan) kunnen  wij onze communicanten hartelijk,  kindvriendelijk en met de grootst mogelijke liturgische zorg omringen en ontvangen. We zorgen er wel voor dat dit geen verborgen klasgroepjes worden.
  2. Daar waar de school nog sterk betrokken is of waar ouders de verantwoordelijkheid op zich hebben genomen kan in kleine groep, met inachtneming van de dan geldende regels en in sobere vorm de eerste communie worden gevierd tijdens de maanden september en oktober. Er wordt ook voldoende rekening gehouden dat de geloofsgemeenschap nog haar plaats krijgt in de viering. Voor de grote vakantie voorzien we in deze regeling geen eerste communies… (Het is trouwens niet wenselijk buiten de aanpak van de  vormsels te gaan staan).

Dit is een duidelijk regeling en komt zeker tegemoet aan de vragen van veel ouders in verband met praktische organisatie, tegelijk is er voldoende ruimte in de hoop dat er mogelijks een versoepeling is en wordt de eucharistie ook haalbaar gehouden voor de hele geloofsgemeenschap die de gezinnen kan onthalen in haar viering.
We kunnen hierover duidelijk communiceren wat betreft de timing naar de ouders.  Voor beide is het duidelijk dat welke uren, in welke kerkplekken en de grote van de groepen dit pas veel later zal kunnen bepaald worden in de loop van de komende periode en zal uiteraard ook afhankelijk zijn van de dan geldende maatregelen.

Bisdom Gent,
Dekenaat Dendermonde,