In het sacrament van het vormsel ontvang je de zalving van Gods Geest.

Zend over hen uw heilige Geest, de trouwe helper.
Geef hun de Geest van wijsheid en inzicht,
de geest van raad en sterkte,
de geest van vroomheid en liefde.

Gebed uit de vormselliturgie

Samen met het doopsel en de eucharistie behoort het vormselsacrament tot de drie initiatiesacramenten. Ze wijden een mens in in het christelijke leven. Het Latijnse woord voor ‘vormsel’, confirmatio, betekent trouwens ‘bevestigen’ of ‘confirmeren’. Door handoplegging en zalving met chrisma bevestigt en ontvouwt het vormsel wat reeds in het doopsel is gegeven.

Reeds bij het doopsel wordt de christen opgenomen in de kerk, maar in het vormsel ontvangen de vormelingen de zeven gaven van de Geest om hun verantwoordelijkheid in de gemeenschap voluit op te nemen. Zoals de Geest van Pinksteren de apostelen uit hun bovenzaal haalde en hen op weg zette ‘tot aan de uiteinden van de aarde’ om te getuigen van Jezus Christus, zo ontvangen vormelingen diezelfde Geest om ‘waarachtige getuigen van Christus te worden en door hun werk en hun woord het geloof te verspreiden en te verdedigen’. Ze worden uitgedaagd om volwassen christenen te worden.

Reeds bij het doopsel wordt de gedoopte verbonden met Jezus Christus, maar in het vormsel wordt deze band versterkt, verdiept en ontplooid. In de doop hebben we al alles gekregen zoals een kind bij zijn geboorte: verstand, wil, hart, verbeelding. Er ontbreekt niets, maar alles sluimert en moet zich nog ontwikkelen. Geleidelijk aan ontwaakt dit alles en leert het kind denken, willen, voelen en verbeelden. Zo is de gedoopte al geheel christen, maar het vormsel brengt de volwassenheid.

Klik hier voor onze folder omtrent het vormsel

CATECHESE voor IEDEREEN:
Een gedoopte wordt uitgenodigd om heel zijn leven te groeien in geloof.
U vindt hier de data 2018-2019 van verschillende catechese bijeenkomsten waartoe iedereen wordt uitgenodigd.

Contactpersonen
Denderbelle - Lebbeke - WiezeJan-Klaas Gillis – 0476 75 37 47
                                                           Katleen De Wolf – 0474 60 70 96
Buggenhout: Ingrid Keustermans – 052 34 24 21
Opstal: Laurens De Coninck – 0476 65 48 81
Opdorp: Myriam Stevens –  0474 38 41 12

Data vormselvieringen 2019
In onze parochie Buggenhout-Lebbeke is de datum voor het vormsel vastgelegd door het bisdom op het derde weekend na Pasen. De diocesane overheid heeft volgende vormselvieringen vastgelegd voor 2019:

Zat. 11 mei om 16.00 uur  in Wieze  -  H.H. Salvatorkerk met Denderbelle
Zat. 11 mei om 18.00 uur  in Opdorp  -  Sint-Amanduskerk

Zon. 12 mei om 09.00 uur in Opstal  -  Sint-Gerarduskerk
Zon. 12 mei om 11.00 uur in Buggenhout  -  Sint-Niklaaskerk
Zon. 12 mei om 11.00 uur in Lebbeke  -  O.-L.-Vrouw Geboortekerk

Klik hier voor de contactinfo van onze secretariaten.

Klik hier voor het online invullen van de aanvraag voor het vormsel.
Uw aanvraag is pas definitief na het overschrijven van het inschrijvingsbedrag van 40 euro*

op rekening

IBAN: BE26 7360 3494 5629

met vermelding “inschrijving vormselcatechese + 2019+ naam vormeling”