Sint-Nicolaas 

Over de figuur van de Heilige Nicolaas van Myra verschenen al hele boeken. Heeft hij wel echt bestaan? Wat is waarheid en wat fictie bij al de verhalen die over hem bestaan? We gaan ervan uit dat er een kern van waarheid vermengd is met feiten en onwaarheden. 

Sint-Niklaas is hoe dan ook steeds een populaire heilige geweest. Ooit was hij bisschop in Myra (havenstad in het huidige Turkije), waar hij overleed ca. 340. Uit die tijd zijn geen geschnften of afbeeldingen bewaard gebleven. Pas twee eeuwen later duiken de eerste levensbeschrijvingen en afbeeldingen op, eerst in Oost-Europa, later ook in West-Europa. 

Na de invasie van de Turken in 1071 wordt het stoffelijk overschot van de heilige in 1087 door Italiaanse zeelui overgebracht van Klein-Azië naar de Zuid-Italiaanse havenstad Bari. Voor de christenen in Europa is dat feit een gebeurtenis van formaat, die ertoe leidt dat de populariteit van de heilige ten top stijgt. Kan het ons dan verwonderen dat nieuwe parochies in die jaren als patroonheilige voor de bisschop uit Myra kiezen? Deze stelling geldt wellicht ook voor de Buggenhoutse parochie, die omstreeks 1100 boven de doopvont wordt gehouden. 

In Oost-Europa blijft de figuur van Nicolaas steeds  iets sacraals behouden. In West-Europa echter evolueert de bisschop tot een volkse en erg populaire heilige.. 

Sint-Nicolaas wordt patroonheilige van o.a. schippers, scheepsbouwers, vissers, gevangenen, onschuldig veroordeelden, advocaten, procureurs, deurwaarders, pandhouders, bankiers, dakwerkers, graanhandelaars, ververs, kuipers, wijnhandelaars, parfumeurs, apothekers, bakkers, vrijers, scholieren en kinderen. 
Dat alles heeft hij te danken aan zijn manier van leven: steeds neemt hij het op voor de kleinen en de machtelozen. 

Tal van legendes over Nicolaas illustreren zijn ingesteldheid. Naar die legendes en naar het leven van de heilige wordt niet alleen met teksten verwezen, maar eveneens met illustraties, zeker in een Sint-Niklaaskerk. 

Hoe stel je een bisschop voor? Met staf en mijter. Weet u dat de heilige man ooit drie meisjes van de prostitutie weerhield door aan hun vader voor elk van hen een beurs goud als bruidschat te bezorgen? Weet u dat hij een fanatiek tegenstander was van ketterij en afgoden? weet u dat hij ooit zeelieden in nood redde? Weet u dat Nicolaas ooit drie vermoorde jongens weer tol leven bracht nadat een hebzuchtige herbergier hen had vermoord? 

In de eeuwen dat onze gewesten gekerstend worden, mengt het christendom zich met het geloof van de plaatselijke bevolking. Wodan en Nicolaas worden beste maatjes. Weet u dat Nicolaas zijn paard te heeft aan Wodan? En ook Zwarte Piet zou wel eens Germaanse voorvaderen kunnen hebben!

In onze kerk houden we het wel bij de relgieuze kant. Geen spoor dus van schoentjes zetten, speelgoee ne snoep, het paard van de Sint of de stoomboot.

 

 

Zoeken

Dekenaal nieuws