eerste communie
De eerste communie behoort, samen met het doopsel en het vormsel, tot de initiatiesacramenten. Het is dan de eerste keer dat een kind of volwassene de communie ontvangt.

Beste ouders, 

Denken jullie eraan om je kind in te schrijven voor de eerste communie? Jullie zijn van harte welkom! Weet wel dat niemand zich vandaag verplicht hoeft te voelen in z’n keuze voor de eucharistie. Meer dan ooit is geloof iets waar jullie in alle vrijheid voor kiezen: een keuze waar jullie best in het gezin ook even rustig over nadenken. Ook in het ‘eerstecommunietraject’ zullen jullie immers als ouders actief betrokken worden. 

Is je kind gedoopt (of wensen jullie het te laten dopen)? Willen jullie samen met je kind(eren) verder ingroeien in het geloof van waaruit we op zondag samen vieren? Zijn jullie bereid om de komende maanden verder kennis te maken met de eucharistie en de plaatselijke geloofsgemeenschap? Dan gaan we heel graag met jullie op stap het komend werkjaar… 

Eucharistie 

De eucharistie is een dankbaar vieren van de grote liefde die God ons heeft getoond in het leven, sterven en verrijzen van Jezus. In de eucharistie beluisteren we telkens opnieuw Zijn woord en we gaan met Hem aan tafel, net zoals Hij op het laatste avondmaal deed met zijn leerlingen.

Eerste communie 

Door de eucharistie groeien we in de kerkgemeenschap. De “eerste communie” ligt dus in het verlengde van het doopsel en betekent dat men voor het eerst deelneemt aan de eucharistie zoals die op zondag (of de vooravond ervan) wordt gevierd in de katholieke kerk. De zondagseucharistie is voor christenen immers een belangrijke schakel in het geloof en de gemeenschap waarin dit geloof gevierd wordt.

Elk jaar nodigen wij jonge kinderen in onze parochie uit om deel te nemen aan de eerste communieviering in een van de kerken van de Mariaparochie in Buggenhout-Lebbeke. Graag willen wij, in een samenwerking met de scholen, enkele stapjes zetten om de eerste communicanten en hun families te helpen thuiskomen in de plaatselijke geloofsgemeenschappen.

‘Thuiskomen’… een traject 

Hoe kom je ergens ‘thuis’? Heel eenvoudig, eigenlijk: door er af en toe te zijn, door te proeven van wat er gebeurt en al doende meer en meer vertrouwd te geraken met de gastheer en zijn huis. Daarom ook voorzien we op weg naar de eerste communie een bescheiden ’eerste communietraject’ voor de eerste communicanten en hun families. Op het menu staan enkele catechetische activiteiten (oudermomenten, kerkbezoek, eerste-communie-tocht,…) en uiteraard verwachten we jullie enkele keren in de zondagseucharistie om mee te vieren en om zo stap voor stap in te groeien (‘ingroeivieringen’). Daarbij blijven de godsdienstlessen op school uiteraard een belangrijke sleutel om kinderen van 6-7 jaar ook inzichtelijk te helpen groeien in geloof.

De eerste communieviering

We voorzien na Pasen de mogelijkheid voor groepjes kinderen om hun eerste communie te vieren in één van de 6 kerken van de Mariaparochie in Buggenhout-Lebbeke (de kerk van Buggenhout, Denderbelle, Lebbeke, Opdorp, Opstal en Wieze )Net zoals elke zaterdag/zondag zal er bij deze gelegenheden gevierd worden met veel zorg en aandacht voor kinderen en gezinnen. Door een goede spreiding is het feest voor iedereen: voor de communicanten die een bijzonder plekje hebben in de liturgie, voor de families die van dichtbij meevieren en voor de parochiegemeenschap die zich week na week samengeroepen weet rond het Woord en de Tafel van Jezus.

U vindt hier alvast de uitnodigingsfolder voor de eerste communie 2023

 

 

 

 

 

 

Bekijk eerst ons infofilmpje en klik vervolgens hier voor het online invullen van de aanvraag voor eerste communie 2023  en check de data 2023. De inschrijvingen voor 2023 worden afgesloten op 1 november.

De viering voor 2023 volgt nog. De liedjes voor de eerste communie in 2023 is nog niet definitief en pas na overleg met de werkgroep. 

Wil je de liedjes of refreintjes thuis of in de klas al eens doornemen, dan kun je hier alvast eens naar luisteren:

Tot 7 maal 70 maal.mp3

Op-de-oever.mp3

Alleluia.mp4 (enkel Refrein en eventueel eerste strofe)

Alles wordt nieuw.mp3 

Elke dag opnieuw.mp3  

Dank u goede Vader.mp3  

Houden van God.mp4

Met dank aan de kinderen van de VBS Lebbeke Dorp. Zij deden hun eerste communie en hun enthousiasme is nog steeds hoorbaar in de liedjes die nu maanden later werden opgenomen. Dank ook aan directeurs Bart en Sofie voor de medewerking en opname en dank aan Eric voor de begeleiding aan het orgel.

Om de schaapjes bij Jezus de Goede Herder wat van gelijk formaat te behouden kan dit sjabloon uitgeprint worden op een A3. 

Orde van dienst voor de viering (volgt nog). Graag spreken we af met een coördinerende ouder voor de viering. Neem gerust contact op.